Asa cum ti-am spus, montarea dalelor din cauciuc se face cu cea mai mare usurinta. Mai jos ti-am pregatit un mic ghid de montare a acestora:

  1. Pregatire

Inainte de a te apuca de montajul in sine al dalelor din cauciuc, trebuie sa ai toate echipamentele de joaca deja instalate, daca este cazul. Nu recomandam instalarea acestora direct pe suprafata dalelor, intrucat se pot deteriora in timp.

Suprafata pe care urmeaza sa fie montate dalele din cauciuc trebuie sa fie neteda, fara denivelari sau crapaturi majore. De asemenea trebuie asigurata o panta de scurgere de 1-2% pentru a se asigura drenajul apei.

In functie de suprafata pe care vrei sa le montezi, uite de ce trebuie sa tii cont:

BETON / ASFALT

In cazul unei fundatii proaspat turnata, aceasta trebuie lasata sa se usuce inainte de montarea dalelor din cauciuc. Pentru a afla termenul de uscare al betonului, avem rugamintea sa verificati fisa tehnica a acestuia sau sa luati legatura cu furnizorul respectiv.

In cazul unei fundatii existente, este foarte important ca inainte de montarea placilor din cauciuc, sa fie reparate sau astupate toate crapaturile, astfel incat suprafata finala sa fie cat mai neteda cu putinta. Suprafata pe care urmeaza sa fie montate placile, trebuie sa fie curatata de praf, murdarii, grasimi sau alte substante chimice care pot deteriora dalele din cauciuc.

Montarea dalelor din cauciuc se poate face si prin lipire direct de fundatia de beton, dar respectand urmatoarele recomandari

  • se aplica adeziv pe cele 4 colturi ale placii din cauciuc, dar niciodata pe intreaga suprafata a acesteia, acest lucru permitand drenajul apei pe sub ea;
  • se aplica adeziv pe laturile dalelor din cauciuc si se lipsesc intre ele, aplicand un strat de adeziv pe ambele laturi, acest lucru permitand drenujul apei pe sub ele.

Foarte important: este recomandat ca in momentul in care lucrati cu adezivul special pentru lipirea dalelor din cauciuc, sa folositi manusi de protectie impermeabile.

 

NISIP / PIATRA CONCASATA / PIETRIS

Dalele din cauciuc pot fi montate fara nici o problema si pe nisip / pietris / piatra concasata, insa trebuie luate in considerare urmatoarele precizari:

Pentru un rezultat cat mai durabil, se recomanda sa se decoperteze cu un strat de aproximativ 10-20 cm locul unde urmeaza sa fie instalate placile din cauciuc.

Dupa care se vine cu un strat de aproximativ 5-10 cm de pietris / piatra concasata, strat care trebuie intins uniform, tasat si compactat. Ulterior se acopera cu un strat egal de nisip de aproximativ 5-10 cm de nisip care la fel trebuie tasat si compactat.

Dupa ce suprafata este gata, se poate trece la urmatorul pas, cel de montare a dalelor din cauciuc.

Indiferent ca discutam de beton sau nisip / piatra concasata etc, montajul dalelor din cauciuc se face cu cea mai mare usurinta incepand dintr-un colt, astfel reducand numarul de placi ce trebuie decupate si eventualele abateri / pierderi. Dupa finalizarea montajului, optional dalele din cauciuc se pot compacta folosind o placa vibranta, dar numai cu cu ajutorul unei talpe din cauciuc, pentru a nu afecta integritatea si aspectul placilor.

In cazul in care se doreste lipirea acestora, se recomanda utilizarea adezivului special doar pe marginile placilor, nu si pe partea inferioara a acestora, intrucat stratul format din nisip si piatra concasata nu formeaza un suport de sine statator.

Pentru taierea dalelor din cauciuc se poate utiliza un cutter profesional sau un fierastrau electric pendular dotat cu o lama speciala pentru taierea cauciucului. Nu se recomanda sub nici o forma taierea dalelor din cauciuc cu un aparat de taiat electric pe baza de disc, acesta topind si distrugand placile din cauciuc.